Visit Nynäshamn
Visit Nynäshamn

Paddling i ytterskärgården

Från Fagerviken paddlar du runt ön på mindre än en timme om du har bråttom. Är du ute efter avkoppling är turen värd ett par dagar. Hur du än bär dig åt får du stora upplevelser i utbyte mot ganska blygsamma arbetsinsatser. Vi har paddlat runt ön Yttre Gården.
 
Om man lägger i kajakerna strax intill Nynäs Havsbad på den södra delen av ön Trehörningen, tar det bara ett par paddeltag innan man känner att man är i ytterskärgården. Dagen till ära sveper en havsörn över oss när vi trixar oss under den lilla bron som förbinder SPA-anläggningens havspaviljong med ön. Vi passerar strax intill motorbåtarna som ligger förtöjda på den lilla bryggan innanför Havspaviljongen.

Tvärs över Fagerviken håller Nynäshamns Segelsällskap till och snart har vi tagit oss över Gårdsfjärden och följer Bedaröns västra strand norrut. En svanfamilj skyndar över vattnet vid farledsmarkeringarna. Vid revet söder om Mamsellholmen tjattrar några måsar och på en sten sitter två storskarvar och torkar vingarna efter morgonfisket. En grupp ejderhonor, ådor, skrockar tryggt gogogogogo med ett koppel av dunbollar i släptåg. Nästan ljudlöst klyver vi den stilla vattenytan. Fåglarna dröjer sig kvar i det längsta innan de motvilligt flaxar eller simmar iväg, bara några meter från fören på kajaken. Det är en av sakerna som talar för kajak. Man kommer närmare vattenytan. Närmare naturen och fåglarna. Kanske även en smula närmare sig själv.

När Bedarön södra spets passeras siktar jag mot Sängholmen som sticker ut och kontrasterar mot Yttre Gården ogästvänliga västra sida. På Sängholmen samlas hela somrarna badsugna men ännu är det för tidigt på morgonen för att någon båt ska ha lagt till. Vid holmens södra strand får vi sällskap av en hasselsnok som snärtigt ringlar sig bort från kajaken och upp på sandstranden. Det häver alltid lite mysko dyning i det lilla sundet mellan Yttre Gårdens södra spets och den klippa som ligger som Gårdsfjärdens sista utpost innan hela havet öppnar sig åt syd och ost. Vi försöker följa havets rytm och slappnar av i paddeltagen.

Österut ligger Mällsten och åt vårat vänster siktar jag på den trånga grottviken som avslutar de branta klipporna på den här sidan av ön. Den här namnlösa viken, en av skärgårdens snyggaste enligt det fåtal som frekventerar den, är näst intill omöjlig att lägga till i med båt. Det råder ankringsförbud och dyningen från havet och även Gotlands- och Polentrafiken gör att man måste ha en farkost som man kan dra upp ordentligt på stranden. Kajak är således det optimala verktyget i det här sammanhanget.

Yttre Gårdens östra sida, alltså utsidan från fastlandet räknat, bjuder på ett par riktigt fina badvikar och ganska dramatiska klippartier. Arkipelagen utanför åt nordost tillhör den karga glesa typen och är ett kärt tillhåll för övernattande båtar. För den som paddlar finns här goda möjligheter för strandhugg. Har man med tält kan man ägna dagar åt att njuta av så gott som perfekta campingplatser.

Vi smiter in genom Gårdsund som skiljer Bedarön från Yttre Gården. Från det hisnande öppna havet till början på innerskärgård. På Gårdsfjärden har båtlivet vaknat till liv. En handfull motorbåtar planar söderut. Vi möter en knippe segelbåtar som utnyttjar dagens första bris innan vi drar upp kajakerna på land. Sommartid är detta den enklaste möjliga turen i lugna förhållanden. En ganska lagom introduktion till paddling i havsbandet.

Nynäshamns segelsällskap kanotsektion
08-520 15 950

Nynäshamns kajakuthyrning
www.hyrkajak.se

Nickstabadets kajakuthyrning
www.nickstabadet.se

Nynäs Kajak & Upplevelse
www.nynaskajak.se
 

BOKA ONLINE

Evenemang
Bildgalleri
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamn Ekokommun

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Måndag - fredag 09.00 - 17.00, stängt för lunch 12.00 - 13.00
Söndagar i oktober månad 10.00 - 15.00

Nynäshamn Ekokommun
Stockholm
För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Måndag - fredag 9-17,
    lunch 12-13
Mobilnavigationsknappar